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The Judicia Proprieties Committee has considered your request of May 3, 1985 for an
advisory opinion respecting the provisions of Canon 5E of the Delaware Judges Code of Judicial
Conduct.

Y ou have indicated that for the past severa years you have served as a part-time law
teacher or professor at the Delaware Law School. Noneof this hasinterfered with your service
onthe Court. Thisyear you will be teaching classes in labor law, an important segment of which
involves arbitration. Many law professors act as arbitrators as an adjunct to their teaching
activity, and we agree that it would be helpful to you in connection with your teaching work to
serve as an arbitrator.

However, as amember of the Judiciary you are faced with the prohibition of Canon 5E
which states that a judge should not act as an arbitrator or mediator. Asyou have noted, this flat
prohibition is not accompanied by any Commentary, nor do there appear to be any helpful
decisions on the subject.

Accordingly, the Committee has consulted the Reporter's Notes to the Code of Judicial
Conduct, published in 1973 by the American Bar Association. That document contains a helpful
discussion of the factors that led to the prohibition in Canon 5E. It notes that under the former
Canons of Judicial Ethics judges were authorized to act as arbitrators for compensation provided
such work did not "interfere with the due performance of . . . judicia duties, and is not forbidden
by some positive provision of law".

The Committee charged with drafting the present Code examined various statistics on the
use of judges as arbitrators and mediators. It aso received information from other sources about
potential conflicts inhering in ajudge's acting as an arbitrator. These included the possibility that
the arbitration proceeding could come before the Court on which the judge sits; the Court could
be drawn into social and political controversies in which a judge acted as an arbitrator; the
judicial office could be exploited in an effort to secure its dignity and prestige in support of an
award; and judicial time could be diverted in a case in which ajudge's fees would be thousands
of dollars. As aresult the drafting committee decided that the potential dangers outweighed the
service and income supplementation values cited in support of arbitration activities by judges,
and flatly prohibited the same. The Reporter's Notes aso indicate that the same reasoning
process led to the prohibition of ajudge acting as a mediator.

While we are sympathetic to your interest in serving as an arbitrator, we believe there is
no alternative, considering the plain language of the Code, and the reasoning outlined in the
Reporter's Notes, but to advise you that in our opinion it would be a violation of the Code of
Judicial Conduct for you to act as an arbitrator.
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