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The  Judicial  Proprieties  Committee  has  considered your letter request of December 9,
1986 that we advise you concerning an offer made to you by a newly-organized Bar Review
course to teach the civil procedure phase.   This course is under the sponsorship of the Delaware
Bar Association and the Delaware Law School, both of which are non-profit organizations.

You  have  also asked us for an opinion respecting the  propriety  of  judges  participating
on  the  faculty  of continuing legal education programs.

Turning to your first inquiry, it is apparent that this new Bar Review course will be in
competition with another similar course which has been conducted for several years as a
commercial venture by a member of the Delaware Bar.  No Delaware Judge serves as a faculty
member of the latter.  It is proposed that certain advertising materials will be circulated to
members of the Delaware Bar indicating that you are a member of the faculty of the new course.

While  we  recognize  that  subject  to  the  proper performance of his judicial duties,
Canon 4A permits a judge to  speak,  write,  lecture,  teach,  and  participate  in  other activities
concerning the  law,  legal  system,  and  the administration of justice, there is a countervailing
principal enunciated by Canon 2B that a judge may not lend the prestige of his judicial office to a
business enterprise.  Because of the commercially  competitive  aspects of the  two Bar  Review
courses, it is apparent that you would be lending your prestige to an enterprise which is  in
competition with a commercial venture.   It is this circumstance which leads us to conclude that
at  this  time,  and under these facts,  you cannot with propriety serve on the faculty of the new
Bar Review course.

We also note that the Board of Bar Examiners recently addressed this question in
connection with the participation of its members, and persons practicing law with them, on the
faculty of a Bar Review course.  The Board has proposed a Rule, which the Supreme Court will
shortly adopt, giving effect to this prohibition.  While the conflicts of interest are different, the
Board's action is indicative of the Bar's concern for the appearance of impropriety.

Concerning  your  request  for  an  opinion  regarding a  judge's  participation  on  the
faculty of  continuing legal education programs,  we recognize that Canon 4A supports such
participation.  However, your inquiry is so general, and since each case must turn on its specific
facts, we must decline to state a blanket rule on the subject.
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