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You have asked the Judicial Ethics Advisory Committee (the Committee) for advice as to
whether you are required to disqualify yourself in a pending case in Family Court because you
have recently learned that the father of a prospective witness is a painting subcontractor who is
presently completing painting work in your home. For the reasons set forth below, the
Committee believes that disqualification is unnecessary but that disclosure of the pertinent facts
to the parties is recommended.

FACTUAL BACKGROUND

Your September 23, 1997 letter to the Committee sets out the pertinent facts. The
Committee understands that the case pending before you involves alimony and custody issues.
There are allegations in that case that the "alleged cohabitor" of the present custodial parent (the
mother) has a drug addiction and has abused his own children both sexually and physically. The
noncustodial parent (the father) objects to having the alleged cohabitor in the proximity of the
parties' children. There is no allegation that the alleged cohabitor has abused the parties' children.

Your letter further explains that in late August or early September 1997 the alleged
cohabitor's father did some painting work at your home in a subcontractor capacity. That work is
not yet completed and, at the time he commenced the work, you did not realize that there was a
potential connection of that individual to this litigation. It was not until you contacted the
painting subcontractor directly that you learned of his identity as the father of the alleged
cohabitor. You have had no contact with him since early September but expect him to complete
the work at your home in the near future.

Previous hearings have been held on April 15, April 25, May 14, and August 7, 1997 in
this case, and another hearing is scheduled for November 3, 1997.

The issues presented are whether the Delaware Judges' Code of Judicial Conduct
requires: (1) disqualification pursuant to Canon 2 and/or Canon 3; and (2) disclosure to the
parties of your temporary business relationship with the alleged cohabitor's father.

SUMMARY OF CONCLUSION

The Delaware Judges' Code of Judicial Conduct does not require you to disqualify
yourself under either Canon 2 and Canon 3. However, the Committee recommends that the
relevant facts presented in your letter to the Committee dated September23, 1997 be disclosed to
the parties.

DISCUSSION

I.  The Delaware Judges' Code of Judicial Conduct Does Not Require Disqualification
as Your Impartiality Cannot Reasonably be Questioned and Participation in the Pending
Matter Does Not Undermine Public Confidence in the Integrity of the Judiciary.



Canons 2 and 3 of the Delaware Judges' Code of Judicial Conduct provide that no judge
shall preside in a case in which that judge is not disinterested and impartial.1 As a matter of due
process, a litigant is entitled to neutrality on the part of the presiding judge and the rules of
disqualification require also the appearance of impartiality.2 Such requirements have been
codified in Canon 3(C)(l) and Canon 2 of the Delaware Judges' Code of Judicial Conduct.

Canon 2 of the Code provides:

A.  A judge should respect and comply with the law and should act at all times in a
manner that promotes public confidence in the integrity and impartiality of the
judiciary.

B.  A judge should not allow family, social, or other relationships to influence
judicial conduct or judgment....

The relevant inquiry under Canon 2 is whether your continuing to preside over the
remainder of this case would create in reasonable minds, with knowledge of all the relevant
circumstances that a reasonable inquiry would disclose, a perception that your ability to carry out
judicial responsibilities with integrity, impartiality and competency is impaired.3

A similar premise serves as the underpinning for Canon 3(C) which also governs
disqualification. Canon 3(C)(l) provides in pertinent part that

[a] judge should disqualify himself or herself in a proceeding in which the judge's
impartiality might reasonably be questioned[.]

When presented with a situation involving possible personal bias or prejudice under Canon
3(C)(1), a judge is required to engage in a two-part analysis. First, a judge must, as a matter of
subjective belief, be satisfied that he or she can proceed to hear the cause free of bias or
prejudice concerning a party.4 Second, even if the judge believes there is no bias, situations may
arise where, lack of actual bias aside, there is the appearance of bias sufficient to cause doubt as
to the judge's impartiality.5 Thus a judge must engage in both a subjective and objective analysis
to determine not only whether bias does in fact exist, but whether there is reasonably perceived
partiality.6

However, the appearance of impropriety or bias standard under Canons 2 and 3(C)(1)
require recusal "not merely when the judge's impartiality might somehow be questioned, but only

                                                       
1 Delaware Judges' Code of Judicial Conduct Canons 2 and 3.
2 Los v. Los, Del. Supr., 595 A.2d 381, 383 (1991).
3 Canon 2A cmt.
4 The Committee notes that you are satisfied that you can in fact hear the cause free of bias or prejudice concerning a
party.
5 Los, 595 A.2d at 384 (citing State v. Walberg, Wis. Supr. 325 N.W.2d 687, 692 (1982)); Jeffrey M. Shaman et al.,
Judicial Conduct and Ethics § 4.25, at 143 (2d ed. 1996).
6 Jackson v. State, Del. Supr., 684 A.2d 745, 752 (1996).



when it may reasonably be questioned."7 A judge's mere incidental and relatively insignificant
contact with a potential witness should not cause a reasonable person to question that judge's
impartiality. The mere "sound of controversy" does not automatically create a disqualifying
appearance of judicial bias.8 In this case, your coincidental business dealings with the father of
an alleged cohabitor of one of the parties sitting before you appear de minimis and do not warrant
your disqualification. A judge's business relationship is ordinarily deemed to be legally
insufficient in and of itself to require disqualification, especially where the business relationship
can be characterized as remote.9 Furthermore, the fact that the person who is painting your house
is apparently only a potential witness makes it even more implausible that a reasonable observer
would doubt your ability to remain impartial.10 Thus the Delaware Judges' Code of Judicial
Conduct does not require disqualification as your impartiality under these facts cannot
reasonably be questioned.

The Committee also notes your concern that "referral of this case to another judge would
further tax [the Court's] limited judicial resources since [you] have already held several hearings
and [you] are familiar with the case." Judicial disqualification is particularly disfavored where
"replacing the disqualified judge would result in a significant waste of judicial resources, as
where a trial judge has acquired a good deal of familiarity with a complex and lengthy case that
could not be passed easily onto a second judge."11 Thus judicial economy and administrative
inconvenience also militate against disqualification.

II.  Disclosure of Your Financial Relationship to the Parties is Recommended.

A judge is ordinarily obligated to disclose to the parties those facts that would be relevant
to disqualification. There are several reasons for requiring judges to disclose grounds for
disqualification, some of which are applicable here:

Judges who are aware of possible grounds for their disqualification must disclose them
because members of the judiciary are charged with a duty to know what their own
interests are and to avoid intermingling those interests with litigation that is pending
before them. In addition, if the rule were otherwise, the parties or their counsel would be
obliged in each instance in which bias was suspected to undertake a factual investigation
of the judge in order to unearth possible reasons for objecting to his participation. Apart
from the fact that it is not clear what procedures would be available for gathering such
information, the process of doing so would be undesirable; it would necessarily transform
the judge from a neutral presiding officer into an adversary—or at least a potential
adversary—of the investigating party.12

                                                       
7 Leslie W. Abramson, Judicial Disqualification Under Canon 3 of the Code of Judicial
Conduct 16 (2d ed. 1992) (quoting United States v. Haldeman, D.C. Cir., 559 F.2d 31, 133 n.297 (1976)).
8 Richard E. Flamm, Judicial Disqualification § 5.7.1, at 165 (1996).
9 Id. at § 9.2.
10 See United States v. Kehlbeck, S.D. Ind., 766 F. Supp. 707, 711 (1990).
11 Flamm, supra note 8 at § 19.10.2.
12 Id. (citations omitted).



Ordinarily, a judge is bound to disclose to the parties those facts that would be relevant to
the parties in considering whether to file a judicial disqualification motion.13 If a judge fails to
disclose facts that suggest the existence of an issue concerning that judge's duty to disqualify
himself and, as a result, the parties were denied an opportunity to raise the issue, this failure
might at least theoretically be deemed to warrant reversal of any judgment rendered by the
judge.14 Although this Committee finds that the relationship between you and the father of the
alleged cohabitor is not significant enough to warrant disqualification, the Committee
recommends that you nevertheless advise the parties of the circumstances of your business
relationship with the father of the alleged cohabitor. Disclosure is appropriate especially in light
of Canon I which provides that the provisions of the Code should be construed and applied to
further the integrity and independence of the judiciary.15

Richard R. Cooch
for the Judicial Ethics Advisory Committee

                                                       
13 Id.
14 Id.
15 Canon I.


