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Dear                    :

You have requested an advisory opinion from the Judicial Ethics Advisory Committee

(“Committee”) on whether, consistent with the Delaware Judges’ Code of Judicial Conduct, you

may participate in the after hours “on-call process” and hear emergency ex parte petitions from

the Division of Family Services (“DFS”), given your prior service as a Deputy Attorney General

representing DFS and your personal friendship with the current Deputy Attorney General

representing DFS in such matters.  

In your letter dated December 7, 2001, you state that, prior to your appointment as a

Commissioner of the Family Court, you “prosecuted custody petitions, visitation petitions,

terminations of parental rights, and custody related motions” on behalf of DFS.  You further

inform the Committee that “one of the current Deputy Attorneys General for the Division of

Family Services is a close friend of mine.”  You indicate that Family Court Commissioners in

New Castle County participate in an after-hours “on call process” and are required to “alternate
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their availability to respond to emergency after hours calls from [DFS] for ex parte custody.”

You therefore specifically ask the Committee if you are “required to disqualify [yourself] from

participating as an on-call Judge/Commissioner regarding [DFS] requests for ex parte custody

pursuant to Canon 3 C (1) (a), (b), and/or (c).”

The Committee’s Advice

The Committee believes that, for the reasons set forth below, your prior employment and

current friendship do not disqualify you from hearing all ex parte custody requests brought by

DFS.  However, we believe the applicable provisions of the Delaware Judge’s Code of Judicial

Conduct require that you disqualify yourself from hearing any matter regarding a parent or child

who was a party or party-in-interest in any prior proceeding in which you represented or advised

DFS.  Finally, your friendship with a current DFS Deputy Attorney General, in and of itself, does

not automatically disqualify you under Canon 3 C from hearing matters, ex parte or otherwise, in

which he or she represents or advises DFS.  However, you should remain sensitive to the

requirements of Canon 2 in avoiding the appearance of impropriety, and recuse yourself if you

subjectively determine that your friendship will influence your judicial conduct or judgment.

Applicable Canons of Judicial Conduct

Canons 2 A, 2 B, and 3 C (1) of the Delaware Judges’ Code of Judicial Conduct

primarily apply to your stated concerns:

CANON 2. A Judge Should Avoid Impropriety and the Appearance of
Impropriety in All Activities.

A. A judge should respect and comply with the law and should act at all times in
a manner that promotes public confidence in the integrity and impartiality of the
judiciary.

B.  A judge should not allow family, social, or other relationships to influence
judicial conduct or judgment. A judge should not lend the prestige of the judicial
office to advance the private interests of others; nor convey or permit others to
convey the impression that they are in a special position to influence the judge. A
judge should not testify voluntarily as a character witness.

CANON 3. A Judge Should Perform the Duties of the Office Impartially
and Diligently
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C. Disqualification.
(1)  A judge should disqualify himself or herself in a proceeding in which the

judge's impartiality might reasonably be questioned, including but not limited to
instances where:
    (a)  The judge has a personal bias or prejudice concerning a party, or
personal knowledge of disputed evidentiary facts concerning the proceeding;
    (b)  The judge served as a lawyer in the matter in controversy, or a
lawyer with whom the judge previously practiced law served during such
association as a lawyer concerning the matter, or the judge or such lawyer has
been a material witness concerning it, or the judge was associated in the practice
of law within the preceding year with a law firm or lawyer acting as counsel in
the proceeding;
    (c)  The judge knows that, individually or as a fiduciary, the judge or the
judge's spouse or minor child residing in the judge's household, has a financial
interest in the subject matter in controversy or in a party to the proceeding, or any
other interest that could be substantially affected by the outcome of the
proceeding;
    (d)  The judge or the judge's spouse, or a person within the third degree
of relationship to either of them, or the spouse of such a person:

(i) Is a party to the proceeding, or an officer, director, or trustee of a
party;

(ii) Is acting as a lawyer in the proceeding;
(iii) Is known by the judge to have an interest that could be substantially

affected by the outcome of the proceeding;
(iv) Is to the judge's knowledge likely to be a material witness in the

proceedings.
(e) The judge has served in governmental employment and in such

capacity participated as counsel, advisor, or material witness concerning the
proceeding or has expressed an opinion concerning the merits of the particular
case in controversy.

Analysis

Your letter states that “one” of the current Deputy Attorneys General representing DFS is

your “close” friend.  This fact, alone, does not prevent you from hearing petitions in which

Deputies, other than your friend, represent DFS.  No provision of Canon 3 C requires

disqualification, nor does the Committee believe your impartiality might reasonably be

questioned in such a situation, based upon your friendship alone.  As to whether you may

ethically hear petitions in which your close friend represents DFS, this Committee’s predecessor,

the Judicial Proprieties Committee, issued an advisory opinion regarding a judge’s friendship

with an attorney appearing before him  (JPC 1992-2) which the Committee finds applicable to

your query.  In that matter, a judge had served as best man at a judicial colleague’s wedding, and
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the colleague’s wife subsequently practiced before the judge.  The Committee noted that the

inquiry implicated Canon 2, but recognized that “friendly relations among members of the Bench

and Bar are a tradition in our State,” and that “there is no mandate that judges isolate themselves

from social contact with members of the Bar.  This would lead to needless disqualification from

pending cases to the detriment of litigants and judicial economy.”  JEAC 1992-2 (citing CM&M

Group, Inc. v. Carroll, Del. Supr., 453 A.2d 788, 795 (1982)).  The Committee thus advised that

Canon 2 did not require disqualification on the facts presented in that inquiry.

Your letter describes your friendship with the Deputy Attorney General as “close”

without providing further detail.  In a phone conversation you explained that you and the Deputy

socialize frequently, and the Deputy sometimes babysits for your children.  Inasmuch as the

Judicial Proprieties Committee implicitly found that the friendship it had to consider did not

create an appearance of impropriety, this Committee believes that a merely “close” friendship as

you describe likewise does not create an appearance of impropriety.  However, the Committee

recognizes that the circumstances of a particular friendship could become so close and continuing

that the parties to the friendship are commonly identified as closely associated by reasonable

people who know them.  Such a friendship may give rise to an objective appearance of

impropriety, especially if the relationship develops other aspects, including but not limited to

financial or amorous relations.  You must, of course, be constantly vigilant as to whether,

subjectively, your relationship with your friend influences your judicial conduct or judgment.

The Committee finds your prior representation of DFS to be of more concern.  In your

letter, you suggest that, even though you may have represented DFS in a prior custody action,

once the custody issue at that particular point in time is resolved, any future custody action by

DFS regarding the same child is a new “proceeding” and you therefore are not prohibited from

hearing that new “proceeding” as a former government lawyer under Canon 3 C (1) (e).

However, the Committee believes that is too narrow an application of  the term “proceeding,”

especially as it applies to custodial matters in Family Court.  In addition, we believe the broader
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provision of Canon 3 C (1) (b) applies as well, which requires disqualification if the “judge

served as a lawyer in the matter in controversy.”  It is the Committee’s view that the “matter in

controversy” is the custodial arrangement for the child or the fitness of a particular parent.  Even

though it may have been previously judicially determined, if litigated again it remains the same

“matter in controversy.”  It is our understanding that, if Family Court determines the custody of a

child, subsequent petitions and motions to modify that custody order can be brought until the

child’s majority.

The application of Canon 3 C (1) (a) to your inquiry causes the most concern.  In hearing

a custody matter regarding a party parent or party-in-interest child in which you previously

represented or advised DFS, it is probable that you may have obtained extra-judicial information

regarding the parent or child in the course of your prior representation.  You may have actively

litigated against a parent, seeking to terminate that parent’s custodial rights.  Even if your prior

experience and familiarity with a particular family, parent or child has not created a personal bias

or prejudice (requiring recusal under Canon 3 C (1) (a)), nor given you extra-judicial knowledge

of disputed evidentiary facts relevant to the new issue of custody, and you believe you are able to

impartially hear such a matter, we believe in such situations your impartiality might reasonably

be questioned, or at least create an appearance of non-impartiality.  “As a matter of due process, a

litigant is entitled to neutrality on the part of the presiding judge but the standards governing

disqualification also require the appearance of impartiality.” Los v. Los, Del. Supr., 595 A.2d

381, 383 (1991) (emphasis added).   This is of special concern in your situation, since in your

prior practice you may have advocated certain opinions regarding the fitness of a parent, or the

condition of a child, now at issue before you.  “[E]ven if the judge believes that he has no bias,

situations may arise where, actual bias aside, there is the appearance of bias sufficient to cause

doubt as to the judge's impartiality.” Id. at 385. The Committee believes there would be an

appearance of bias sufficient to cause doubt as to your impartiality if you were to hear a custody
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action against the same parent, or involving the same child, whose custody you previously sought

on behalf of DFS.

Canon 3 C (1)’s requirement of disqualification is not limited to situations that fall

precisely within its subsections (a) through (d).  “[T]he "not limited to" language of Canon 3C

suggests that the Delaware rule is inclusive, i.e., the designated instances prompting

disqualification do not exhaust all situations in which a judge's impartiality might be questioned.”

Id. at 384.  Custody proceedings are not discrete and separate disputes between litigants, but can

be on-going, repeatedly litigated matters that place at issue the history, qualities, condition and

character of the parties involved, in an often emotionally-charged atmosphere regarding the most

fundamental of rights. We therefore recommend that, rather than engage in a subjective/objective

Canon 3 C (1) (a) disqualification analysis for each case, you refrain from hearing any custody

matter brought by DFS ex parte or otherwise, against a parent/custodian or regarding a child who

was a party or party-in-interest in a prior matter in which you represented or advised DFS.

We note that we give this advice specific to the unique circumstances presented by your

situation, and intend that it be limited to the hearing of custody matters as described above.  The

Committee does not intend to advise broadly that a judge should recuse himself whenever a party

appears before him whom the judge previously prosecuted or litigated against while in private

practice or serving as a government lawyer.  However, in child custody determinations, the

presence before the judge of any party who was a party in a prior custody action the judge

prosecuted on behalf of the State clearly constitutes the new proceeding, at least in part, as the

same “matter in controversy,” and thus raises an appearance of impropriety.

Conclusion

The Committee believes the issues you raise apply to your hearing of all DFS matters,

and not just ex-parte petitions by DFS.  We assume that your inquiry was specific to hearing ex

parte DFS petitions while you are “on call” because that is the only time you hear DFS petitions.

On the facts you have presented, the Delaware Judges Code of Judicial Conduct does not prohibit
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you from participating in your Court’s after-hours “on call” procedure for judicial officers, or

from hearing ex parte DFS petitions in general, even if DFS is represented therein by your

Deputy Attorney General friend.  However, the Committee believes that you should recuse

yourself from any DFS matter regarding a parent or child who was a party or party-in-interest in

any prior proceeding in which you represented or advised DFS, to avoid the appearance of

impropriety.  Given the nature of your on-call duty, it may prove impossible for you to determine,

after hours, at home, and without files or records, whether or not one of the numerous matters you

are asked to decide involves such a party from a prior proceeding you were involved in years ago.

For that reason, you may be realistically unable to participate in the “on call” process without

subjecting yourself to an inordinate risk of unknowingly creating an appearance of impropriety.

That is a practical issue for you and your Court to address.

For the Committee:

Kenneth S. Clark, Jr., Judge
Judicial Ethics
Advisory Committee

KSC:wp
cc: The Honorable Myron T. Steele
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