
 
 1 

 JUDICIAL ETHICS ADVISORY COMMITTEE 
 OF THE 
 STATE OF DELAWARE 
 
The Hon. Joseph R. Slights, III, Chair 
The Hon. Mardi F. Pyott, Vice Chair 
The Hon. Kenneth S. Clark, Jr., Secretary 
The Hon. Mary M. Johnston 
The Hon. Sheila G. Blakely 
The Hon. Donald F. Parsons, Jr. 
The Hon. Richard B. Coonin 

 
 February 20, 2008 
 
 
           JEAC 2008-1 
 
[redacted] 
 

Re:  Request for Opinion from the Judicial Ethics Advisory 
Committee 

 
Dear [redacted]: 
 

You have requested an expedited opinion from the Judicial Ethics Advisory 

Committee (Athe Committee@) on whether the Delaware Judges= Code of Conduct (Athe 

Code@)  would prohibit your spouse from seeking elective office in the Delaware 

General Assembly, and whether the Code would place restrictions upon you (in your 

service as a judge or otherwise) in the event your spouse did run for and/or was 

elected to a seat in the General Assembly.  We appreciate very much the research you 

have performed on these questions and the information you attached to your request.  

For the reasons that follow, the Committee has determined that your spouse may run 
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for election to the General Assembly and that, with the limitations listed below, you 

may continue your service as a judge during the campaign and after the election.   

Your Spouse= s Planned Campaign For Office 

In your letter, you have indicated that your spouse has been approached to run 

for a seat in the General Assembly and that, if you receive favorable guidance from 

the Committee,  your spouse intends actively to campaign for the office including, of 

course, soliciting funds to support the campaign.  You have indicated that you would 

not Ahelp in any way with the campaign@ and that Ayour home [would] not be used for 

campaign functions or signs.@  You have also indicated that you and your spouse 

appreciate that you would not be able to attend campaign-related events together, 

Aincluding any party after his swearing in ceremony.@  

The Applicable Canons of the Code 

Your inquiry implicates Canons 1, 2 and 7 of the Code.1  The relevant portions 

of these Canons provide: 

Canon 1.  A judge should uphold the integrity and independence of 
the judiciary. [ ] The provisions of this Code should be construed 
and applied to further that objective. 

 

                                                 
1See Inquiry Concerning a Judge: Jack Turner, 573 So.2d 1, 2 (Fla. 1990)(citing Canons 1, 

2, and 7 in addressing the propriety of a judge=s involvement in the political campaign of a spouse); 
In the Matter of Codispoti, 438 S.E.2d 549, 552-53 (W.Va. 1993)(same).  
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 Canon 2.  A judge should avoid impropriety and the appearance of 
impropriety in all activities. [ ] A judge should not lend the prestige 
of the judicial office to advance the private interests of others. 

 
Canon 7.  A judge should refrain from political activity 
inappropriate to the judge=s judicial office.  A judge should not make 
speeches for a political organization or candidate or publicly endorse 
or oppose a candidate for public service.  [A judge also should not] 
directly or indirectly solicit funds for or ... make a contribution to a 
political [ ] candidate, attend political gatherings, or purchase tickets 
for political dinners, or other functions.  A judge should not engage 
in any other political activity.... 

 
Analysis 

 
1. Your Spouse May Seek Elective Office 

 
AIt goes without saying that our system of government is predicated upon the premise that 

every citizen shall have the right to engage in political activity.@2  And while A[t]his important right 

(except ... for the exercise of the voting franchise) is relinquished by our judges upon ascendancy to 

the bench,@ no such restriction applies to the spouse of a judge.3   Indeed, the Code applies only to 

Ajudges, including justices of the peace and court commissioners .@4  Thus, if your spouse wishes to 

seek elective office, nothing in the Code would preclude him from doing so. 

                                                 
2In the Matter of Gaulkin, 351 A.2d 740, 743 (N.J. 1976).  

3Id.   The New Jersey Supreme Court noted that Ano other American jurisdiction, whether by 
a court having administrative responsibility for the conduct of judges, a judicial ethics commission, 
or otherwise, has ever undertaken to forbid or limit spousal public or political activity....  In 
voluminous writings of recent years concerning judicial ethics there does not seem to be the slightest 
suggestion that any prohibition of a spouse=s service in or candidacy for public office is either 
necessary or appropriate.@  Id. at 745 (string cite to multiple supporting articles omitted).   

4Final Provision of the Code (Unnumbered) Entitled ACompliance With Code of Judicial 
Conduct.@   
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2.  You Should Not Participate In Any Way In Your Spouse=s Campaign Or In Any 
Political Activity 

 
While the Code will not restrict the conduct of a judge=s spouse, Athe Code [does] refer to a 

judge=s spouse at several points with respect to the effect of the spouse=s conduct or interests on the 

conduct of the judge.@5  The drafters of the Code  were Aaware of the effect on public confidence in a 

judge that might result from the conduct of a judge=s spouse.@6  In response, the Code imposes a 

burden upon the Ajudge to be vigilant in detecting possible impropriety or the likelihood of public 

appearance thereof.@7         

                                                 
5In the Matter of Gaulkin, 351 A.2d at 746.   

6Id. 

7Id. at 747.  See also Maryland Advisory Op. 108 (1986)(Athe activities of one spouse can 
affect the public=s perception of the other spouse...@). 
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As one might imagine, other judges have confronted the ethical implications of  a spouse=s run 

for political office.8  The judicial and ethics advisory opinions that have emerged from these other 

cases provide a clear road map for the judge in determining what he/she can and cannot do while the 

judge=s spouse actively engages in political activity.  Based on this guidance, the Committee 

recommends that you adhere to the following restrictions: 

! AThe ordinary courtesy of the judge in accompanying his or her spouse to a political 
gathering of any kind, or being seen as a political advisor, would have to be 
foregone.@9  You should not accompany your spouse to any political gatherings or 
be seen as his political advisor.10 

 

                                                 
8This Committee, however, has not previously addressed the issue presented here. 

9Id. at 748. 

10This restriction would prohibit you from attending political events with your spouse.  It 
would not, however,  prohibit you from attending purely ceremonial events (e.g. a State funeral, an 
inauguration, or a swearing in ceremony) with your spouse.  See U.S. Compendium of Selected 
Opinions '7.2(a) (1995).  See also Delaware Advisory Op. 2005-4 (2005)(a judge may attend 
holiday party hosted by a United States Senator for the benefit of the Toys for Tots charity); 
Delaware Advisory Op. 2005-3 (2005)(a judge should not attend or speak at an event where funds 
will be raised for a political party). 
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! AA judge should not make speeches for a political organization or candidate 
(including a spouse) or publicly endorse a candidate for public office.@11  You should 
not make any speeches for or publicly endorse your spouse=s candidacy. 

 
! A[The] judge [engaged] in misconduct [by] delivering campaign signs [and] erecting 

campaign signs [for his spouse].@12  You should not help with delivering campaign 
literature, erecting yard signs or other campaign-related activities for your 
spouse. 

 

                                                 
11Inquiry Concerning Turner, 573 So.2d at 3. 

12Inquiry Concerning McGregor, 614 So.2d 1089, 1090 (Fla. 1993).  See also West Virginia 
Advisory Op. (Feb. 25, 1994)(a judge may not perform volunteer manual labor for a spouse=s 
campaign.); Florida Advisory Op. 87-22 (same). 
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! Formal proceedings were instituted against a judge for Acontacting attorneys [and 
others] seeking help for [his] son who [had] announced his candidacy for [a judicial 
position].@13  You should not solicit others to assist or support your spouse=s 
campaign in any way. 

 
! AThe judge=s home should not be used for campaign activities.@14  You should not 

permit any campaign or political-related activity to take place in the home you 
share with your spouse.   

 
! A judge may not drive a car that displays a spouse=s campaign sticker even if the car 

is normally driven by the spouse and even if the title for the car is in the spouse=s 
name.15  You should not drive a car that displays your spouse=s campaign sticker. 

 
! A judge may not contribute financially to the judge=s spouse=s campaign.16  You 

                                                 
13Inquiry Concerning Turner, 573 So.2d at 1-2. 

14Michigan Advisory Op. JI-30 (1990).  See also New Hampshire Advisory Op. 78-3 
(!978)(same); In the Matter of Gaulkin, 351 A.2d at 748 (AThe use of the marital home for a political 
or fundraising meeting ... would come within the restrictions [set forth in Canon 3].@). 

15See West Virginia Advisory Op. (Feb. 25, 1994)(such conduct viewed as an improper 
endorsement under Canon 7); Florida Advisory Op. 87-22 (1987)(same). 

16See Delaware Advisory Op. 1987-1 (1987)(opining that neither judge nor spouse may 
contribute to campaign of incumbent governor); New York Advisory Op. 92-129 (1992).  See also 
In the Matter of Gaulkin, 351 A.2d at 748(prohibiting Acontributions from the common family fund@ 
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should not contribute financially to your spouse=s campaign.  Any financial 
contributions to your spouse=s campaign made by your spouse must be clearly 
designated as originating from your spouse alone.17  

 

                                                                                                                                                               
or the spouse=s own funds to the judge=s spouse=s campaign).  

17See Canon 7, Comment (APolitical contributions by the judge=s spouse must result from the 
independent choice of the spouse and checks by which such contributions are made shall not include 
the name of the >judge.=@). 
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! One judicial ethics advisory opinion prohibited the judge=s spouse from accepting 
political contributions from individuals or entities known to appear, or likely to 
appear, before the judge.18   Your spouse=s campaign should not knowingly accept 
contributions from individuals or entities that appear or are likely to appear 
before you in court.  Likewise, you should recuse yourself from any matter 
involving an individual or entity that you discover during the pendency of the 
matter has contributed to your spouse=s campaign.  The Committee appreciates 
that there may be instances where your spouse=s campaign receives a 
contribution from an individual or entity that has appeared or likely may appear 
before you without knowing that this is the case.   Likewise, a litigant may 
appear before you without you knowing that the litigant has supported your 
spouse=s campaign.  In the Committee=s view, the Canons prohibit only knowing 
or reckless violations of this restriction. 

 

                                                 
18See New Hampshire Advisory Op. 78-3 (1978). 
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Just as the New Jersey Supreme Court declined to provide an exhaustive list of restrictions in 

In the Matter of Gaulkin, the Committee cannot and does not intend to provide an exhaustive list of 

restrictions on your conduct in relation to your spouse=s political activities.19  The list provided above 

is sufficient to communicate the essence of this opinion: your spouse may run for elective office but 

you may not lend the prestige of your judicial office in any way to that endeavor, otherwise 

compromise the integrity of your office, or  engage in prohibited political activity.20  Your statement 

that you do not intend to Ahelp [your spouse] in any way with the campaign@ suggests that you fully 

appreciate the breadth of the restrictions that will be placed upon your activity should your spouse 

seek elective office.  With these restrictions in mind, the Committee is satisfied that your spouse may 

seek elective office and that you may continue to serve as a judge while your spouse does so and 

while he holds office if elected. 

For the Committee, 

 

Joseph R. Slights, III 
Judicial Ethics Advisory Committee   

                                                 
19351 A.2d at 748. 

20See Canon 1, Canon 2, Canon 7. 


