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By correspondence dated June 29, 2011, you have requested an expedited opinion
from the Judicial Ethics Advisory Committee (“Committee™) on whether you may accept
the Judicial Leadership Award at the Annual Awards Dinner (“dinner”) for the -
National Bar Foundation (“HNBF™), a charitable organization. In addition, you have

asked whether your name can be mentioned in the program that will be distributed during



the dinner. With your request, you have included a copy of the dinner invitation,
correspondence from the I\IBF and l\IBF materials and information.

Please be advised that after much discussion and consideration by the Committee,
it is of the opinion that it cannot approve your acceptance of an award at the dinner and
that your name cannot be mentioned in the program that will be distributed during the
dinner. The reason for the Committee’s decision is that the materials provided to it for
review are inconclusive with respect to the key factual issue of whether the dinner is a

fundraising cvent.

A. The Applicable Rules of the Delaware Judges’ Code of Judicial
Conduct (“Code”).

Your inquiry implicates Rule 3.7. In pertinent part, Rule 3.7 provides as follows:

A judge may participate in civic and charitable activities that do
not reflect adversely upon the judge’s independence, integrity, impartiality
or interfere with the performance of judicial duties. A judge may serve as
an officer, director, trustee, or non-legal advisor of an educational,
religious, charitable, fraternal, or civic organization not conducted for the
economic or political advantage of its members, subject to the following
limitations:

(B) A judge should not solicit funds for any educational,
religious, charitable, fraternal, or civic organization, or use or permit the
use of the prestige of the judicial office for that purpose, but the judge may
be listed as an officer, director, or trustee of such an organization. A judge
should not personally participate in membership solicitation if the
solicitation might reasonably be perceived as coercive or is essentially a
fund-raising mechanism.

The comment provided for this rule also explains that although a judge may
attend fundraising activities of the organization, the judge may not be a speaker, a guest

of honor or featured on the program of such an event.



B. Previous Decision of the Judicial Ethics Advisory Committee

The Committee has found the latest opinion that it issued to be relevant to your
request.

In Delaware Judicial Ethics Advisory Committee Opinion No. 2011-1, the
Committee held that a judicial officer could serve as a master of ceremonies at a dinner
for a charitable organization. The factor most heavily relied upon by the Committee in
making its decision was that the dinner was not designed or intended as a fundraising
event. In fact, the dinner was only to become a fundraising event if, by accident, the
proceeds of the event exceeded its costs. Because the dinner was not determined to be a
fundraising cvent, the judicial officer’s actions did not violate Rule 3.7 of the Code.

s Given the Materials Provided to the Committee, it is Unable to

Determine Whether the Dinner is 2 Fundraising Event.

The main issue that was considered by the Committee is whether the dinner isa
fundraising event. The material that has been provided to the Committee for review to
determine this issue is inconclusive. Although there are statements that the dinner is
“primarily” programmatic and is not “marketed” as a fundraising event, there is no clear
statement provided in the materials that the event is not intended as a fundraiser. In fact,
in the materials provided to the Committee, there was an e-mail describing the dinner as
the main annual fundraiser for the IINBF. Additionally, it is the opinion of the
Committee that if a fundraising raffle is held at the dinner, such as the one held at the
2010 dinner which raised close to $5,000, the dinner would be considered a fundraising

event and your participation at it would be prohibited by Rule 3.7 of the Code.



For the reasons set forth, the Commitiee cannot determine whether the dinner is a
fundraising event. Therefore, it cannot approve your acceptance of an award at it and the

appearance of your name in the program for the dinner.
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