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The  Committee has met and considered your request for certain opinions relative to the
matters raised in your letter to us of December 16, 1986.  In view of the questions you have
posed, we will address them separately.

1. Pledges to the Presidential Campaign of The Honorable Pierre S. duPont, IV

We understand that prior to your appointment to the Court and your assumption of office
on December 12, 1986, you and  your  wife  made  separate  pledges  to  Governor  DuPont's
Presidential  campaign.   You  also  have  indicated  that  the Committee should assume that your
wife has no significant outside income,  and you have asked us to advise you whether either or
both of you may with propriety complete these political campaign pledges.

This  question  is  generally  controlled  by Canon  7 of  the  Delaware  Judges'  Code  of
Judicial  Conduct.   Thus, Canon 7A(3) prohibits you from paying an assessment or making a
contribution to a political organization or campaign.  Under Canon  7A(4),  neither you nor your
spouse may make,  either directly or indirectly, any contribution to any political party. Finally,
Canon  7C prohibits you from engaging in any other form of political activity except on behalf of
measures to improve the  law,  the legal system or the administration of justice.

From your inquiry we have not been able to determine whether your pledges are legally
binding obligations.  If you are so bound,  we suggest that you discuss this matter with
representatives  of  Governor  DuPont  to  request  that  you be relieved of such commitments.
We make this suggestion to you on the basis of Canon 2, since political contributions, even of  a
legally  binding  nature,  would  have  an  appearance  of impropriety

Assuming you and your wife have no legally binding obligations to complete  these pledges,  the
Committee is of the opinion that neither of you  may with propriety make any contributions to a political
campaign during your term of office.

2. Membership on the Court Consolidation Committee

We understand that the work of the Court Consolidation Committee has now been
completed and its formal report has been issued.   Thus,  we believe that the questions you have
raised are  moot.  However,  in the listing of your name as a member of the Committee, it would
be appropriate to note that you assumed your judicial office after the work of the Committee was
completed.

3. Service as  a  Church Trustee and of the Peninsula Annual Conference of the Methodist
Church, and Other Related Church Activities

We understand that the function of the Trustees of each group is to maintain and manage
church properties.  You also serve as Chairman of the Administrative Board of your church, and
have been active in this capacity for ten years. Your responsibilities as Chairman are similar to



the role of the  President  of  any  charitable  organization.   In  addition you also serve as Lay
Leader of your church.  In that capacity, you organize the Annual Laity Church Service and
participate in the reception of new members throughout the year.

Thus,  you  have  requested  an  opinion whether  your judicial office precludes you from
continuing to serve in any of the foregoing positions,  and if continued service is not prohibited,
you have asked for our recommendations concerning renewing your current church roles when
they expire.

All of these matters are controlled by Canon 5 of the Delaware Judges'  Code of Judicial
Conduct.   Thus,  under Canon  5B a  judge  may  participate  in  civic  and  charitable activities
that do not reflect adversely upon his impartiality or interfere with  the  performance  of  his
judicial  duties. However, we call your attention to the fact that there are certain limitations
imposed upon you.  Under Canon 5B(l) you should not serve in any of the foregoing capacities if
the organizations  will  be  engaged  in  proceedings  that  would ordinarily come before  you or
will be regularly engaged in adversary proceedings in any court.  Moreover, the Commentary to
Canon 5B observes that it is necessary for a judge regularly to re-examine the activities of each
organization with which he is affiliated to determine if it is proper for him to continue his
relationship with it.   In particular, judges are cautioned about service on boards of organizations
which may make policy decisions  that  could  have  political  significance  or  imply
commitment  to  causes  that  may  come  before  the  courts  for adjudication.

Also,  in  connection  with  your  church  activities, you should observe the strictures of
Canon 5B(2), which prohibit you from soliciting funds or permitting the use of the prestige of
your office for that purpose.  Finally, under Canon 5B(3) you should not give investment advice
to any of the church organizations you serve, although you may continue as a Trustee even
though  the various boards have the responsibility for approving investment decisions.  The
purpose of this rule is to avoid placing you  in a fiduciary relationship regarding the handling and
investment of church funds.

Subject  to  the  foregoing  considerations,  we  are unanimously of the opinion that you
may with propriety continue serving as a Trustee of the various organizations and in the other
capacities outlined above.  We also believe that your continued service in any of the foregoing
capacities is a matter of your personal choice.

We trust that the foregoing opinions are responsive to your inquiries.
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