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Thisisin response to your request for the advice of the Judicial Proprieties Committee on
whether you may participate in a seminar entitled "Collection Law in Delaware," which is being
presented by afor-profit corporation. It isour understanding that thereis asmall stipend
($10.00) available to panelists at the seminar, but that you have the option of refusing the
stipend. Otherwise, you would not receive reimbursement for your expenses in participating in
the seminar.

The Judicial Proprieties Committee has considered this matter and unanimously opined
that your participation in such a presentation would not constitute a violation of any provision of
the Delaware Judges Code of Judicial Conduct, subject to the qualifications noted below:

It is generally appropriate for ajudge to "speak, write, lecture, teach and participate in
other activities concerning the law, the legal system and the administration of justice" so long as
such activities do not interfere with the judge's ability to properly perform the judge's duties or
"cast reasonable doubt” on the judge's impartiality. Judges Code of Judicial Conduct, Canon 4A.
Thus,

your participation in a seminar on collection law in Delaware is generally consistent with your
ethical obligations so long as the qualifications specified in Canon 4A are satisfied.

However, there is an additional ethical consideration as set forth in Judges Code of
Judicial Conduct, Canon 2B, which prohibits a judge from "lend[ing] the prestige of the judicial
office to advance the private interests of others." Although this consideration does not preclude a
judge from participating in a seminar being presented by afor-profit organization, it does require
that the judge take care to avoid the impression that the prestige of the judicia officeis being
used to advance the private interests of another. Thus, the judge must be assured that the judge's
title or office will not be used in promotional materials in away that calls specia attention to the
office so as to encourage participation or attendance in the seminar. The judge also may not
participate in the marketing aspects of the program. Also, to ensure that there is no appearance of
favoritism, the judge should be willing and available to accept similar invitations from other
organizations, should other invitations occur.

We note that we have addressed this issue previously in an opinion issued December 18,
1989 and came to the same conclusion. In that opinion, the Judicial Proprieties Committee held
that the Judge could speak at a conference on matrimonial law sponsored by a for-profit
corporation. We noted that the Committee on Codes of Conduct of the Judicial Conference of
the United States reached a similar conclusion:

In the last twenty years or so, there has been a significant increase in the scope and
importance of continuing education programs for the practicing bar, programs often
conducted outside the confines of traditional legal education. It is appropriate for judges
to participate in such programs for compensation, but there are some additional concerns.
For instance, these programs are often widely advertised. Judges participating in such



programs should ensure that promotion of the program does not trade on the judicial
office, and in particular that the judge's official position is not emphasized to encourage
participation in the program.

See Advisory Committee on the Codes of Conduct, Advisory Opinion No.79 (May 6, 1987).
Similarly, the judicial ethics advisory opinions from many other jurisdictions have reached a
similar conclusion. See e.g., The Digest of Judicial Ethics Advisory Opinions, Fla. 76-18
(December 1, 1976) at 110; Ga. 102 (August 28, 1987) at 200; Ks. JE-22 (October 30, 1987) at
223; Or. 87-3 (August 10, 1987) at 461; Tn. 89-9/issue 1 (1989) at 508.

To ensure that the judge's office is not emphasized in the promotional materialsto
encourage participation in the program, the judge's title may be noted on the program but only to
the same degree that the titles and positions of the other speakers are noted. The judge's officia
position should not be featured or singled out in the marketing of the program.

Finally, the issue of whether you may receive compensation for participating as a panelist
in this program is addressed in Canon 6 of the Judges Code of Judicial Conduct. A judge may
receive compensation or reimbursement for expenses for law-related and extra-judicial activities
permitted by the Code if the source does not give the appearance of influencing the judge in the
judge'sjudicia duties, or otherwise give the appearance of impropriety, and if the amount is
reasonable and does not exceed what the panelists who are not judges receive. In addition,
expense reimbursements should be limited to the actual cost of travel, food and lodging
reasonably incurred by the judge. See Canon 6. Thus, it is appropriate for you to accept a small
stipend for your participation in the seminar, so long as the amount is reasonable and the same as
that received by all of the other pandlists. Also, you may attend aluncheon at the seminar a no
cost to you if the other panelists are also invited to the luncheon.
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