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Dear: 

 You have requested an advisory opinion from the Judicial Ethics Advisory 

Committee (the “Committee”) regarding whether you may accept employment as a 

basketball referee for the Catholic Youth Ministries of the Catholic Diocese of 

Wilmington, a non-profit organization.  You have advised the Committee that 

referees are paid a nominal fee of approximately $12 per game for their services. 

I. THE COMMITTEE’S ADVICE 

The Committee believes that you may accept employment as a basketball 

referee for a non-profit organization.  Further, you may receive reasonable 

compensation so long as the amount does not exceed what others receive for the 

same employment.  Any such compensation earned must be reported in accordance 

with Canon 6(C) and rules adopted thereunder. 
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II. THE APPLICABLE CANNONS OF JUDICIAL CONDUCT 

Canons 5(B) and 5(C) of the Delaware Judges’ Code of Conduct provide: 

B.  Civic and Charitable Activities.  A judge may 
participate in civic and charitable activities that do not 
reflect adversely upon the judge’s impartiality or 
interfere with the performance of judicial duties.  A judge 
may serve as an officer, director, trustee, or non-legal 
advisor of an educational, religious, charitable, fraternal, 
or civic organization…. 

C.  Financial Activities.  (1) A judge should refrain from 
financial and business dealings that tend to reflect 
adversely on the judge’s impartiality, interfere with the 
proper performance of judicial duties, exploit or demean 
the judicial position, or involve the judge in frequent 
transactions with lawyers or other persons likely to come 
before the court on which the judge serves.  (2) Subject 
to the requirements of subsection (1), a judge…should 
not serve as an…employee of any business other than a 
business closely held and controlled by members of the 
judge’s family. 

 Canons 6, 6(A), and 6(C) provide as follows: 

A judge should regularly file reports of compensation 
received for law-related and extra-judicial activities.  A 
judge may receive compensation and reimbursement of 
expenses for the law-related and extra-judicial activities 
permitted by this Code, if the source of such payments 
does not give the appearance of influencing the judge in 
the judge’s judicial duties or otherwise give the 
appearance of impropriety… 

A.  Compensation.  Compensation should not exceed a 
reasonable amount nor should it exceed what a person 
who is not a judge would receive for the same activity. 
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C.  Public Reports.  A judge shall make financial 
disclosures as required by the Supreme Court. 

III. ANALYSIS 

Your situation has not previously been addressed by an advisory opinion in 

Delaware.  Opinions on the subject, however, have been published in Ohio and 

Alabama.  The Ohio Commissioners advised that participation as a soccer referee 

for a non-profit soccer association was proper.1  Likewise, the Alabama 

Commission advised that a district judge may serve as a referee for sports activities 

with or without remuneration as long as the judge may do so without violating 

Canon 3 (the judicial activities of a judge take precedence over her other activities) 

and Canon 5(C).2

Acting as a referee for youth sports does not implicate improper financial or 

business activities.  Under Canon 5(C)(1) and (2), a judge may not engage in 

“financial and business dealings that tend to reflect adversely on the judge’s 

impartiality” or dealings that “involve the judge in frequent transactions with 

lawyers or other persons likely to come before the court on which the judge 

serves.”  In general, it seems unlikely that your involvement as a referee would 

 
1 Ohio Advisory Opinion 2003-6 (2003). 
2 Alabama Advisory Opinion 80-79 (1980). 
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reflect adversely on your impartiality or involve you in relationships with persons 

likely to come before your court. 

Under Canon 5(C)(3), a judge should not serve as an officer, director, 

manager, general partner, advisor, or employee of any business entity, except for 

closely-held, family-owned businesses.  This rule is inapplicable because the mere 

presence of compensation does not necessarily make a judge an “employee” of a 

business.3  In line with the Ohio Board’s opinion, the Committee does not consider 

serving as a basketball referee for a non-profit organization to be serving as an 

employee of a business entity.4

We consider refereeing youth basketball to be more akin to charitable or 

civic activity because of both the nature of the activity and the nominal 

compensation.  Canon 5(B) permits participation as an officer, director, trustee, or 

non-legal advisor in a charitable or civic organization not conducted for profit.  

Under this rubric, the Committee is satisfied that refereeing should not reflect 

adversely upon your impartiality or interfere with the performance of your judicial 

duties.  Further, it does not appear that you will be involved in either soliciting 

funds or membership. 

 
3 See Ohio Advisory Opinion 2003-6 (2003). 
4 See id. 
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The compensation you receive must be reasonable and may not exceed what 

another person would receive for the same activity.5  The nominal compensation 

you have described appears reasonable and you have represented that it is equal to 

or less than what others would receive for the same activity.  Of course, judges 

should regularly file reports of compensation received for extra-judicial activities 

in accordance with Canon 6(c) and the requirements of the Supreme Court.6

IV. CONCLUSION 

The Committee concludes that under the Delaware Judge’s Code of Judicial 

Conduct it is permissible to referee youth basketball games for nominal 

compensation. 

      For the Committee: 
 
 
      Donald F. Parsons, Jr. 
      Judicial Ethics Advisory Committee 
 
lef 
 
cc: Members of the Judicial Ethics Advisory Committee 
 The Honorable Joseph R. Slights, III, Chair 
 The Honorable Mardi F. Pyott, Vice Chair 
 The Honorable Kenneth S. Clark, Jr., Secretary 
 The Honorable James T. Vaughn, Jr. 
 The Honorable Sheila G. Blakely 

 
5 Delaware Judges’ Code of Judicial Conduct, Canon 6(A). 
6 Delaware Judges’ Code of Judicial Conduct, Canon 6. 



December 16, 2004 
Page 6 
 
 
 The Honorable Robert B. Coonin 


