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      JEAC 2006-5 
 
 
 
 
Dear                                       : 
 
 You have requested an advisory opinion from the Judicial Ethics Advisory 

Committee (the “Committee”) regarding whether you may, as a Justice of the Peace 

holding “Senior Judge” status maintain an active real estate agency’s license working as 

an assistant  to your wife who is currently employed as a full time real estate agent.  At 

the time of the Committee’s opinion to you dated January 26, 2005, you were serving a 

term as a Justice of the Peace in Kent County.  In that opinion, the Committee advised 

that Canon 5 of the Delaware Judge’s Code of Judicial Conduct prohibited your holding 

an active real estate agent’s license.1   Since that date you relocated to Sussex County, 

resigned your position as a Justice of the Peace, and have been sworn in as a Senior Judge 

for the Justices of the Peace Courts of the State of Delaware pursuant to Del. Code Ann. 

tit. 10, § 9211.  You have now requested the Committee issue an advisory opinion as to 

whether your status as a “Senior Judge” in the Justice of the Peace Court system permits 

                                                 
1 See JEAC 2005-1 
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you to be employed as a real estate agent pursuant to the provisions of Del. Code Ann. tit. 

10, § 9211(a)(4).   

I. THE COMMITTEE’S ADVICE 

 The Committee believes that at the present time, you may not reactivate your real 

estate agent’s license and resume your affiliation with a real estate brokerage agency, nor 

actively engage in the real estate business notwithstanding your intent to limit your 

endeavors in that regard to assisting your wife in her capacity as an agent.   

II. THE APPLICABLE CANONS OF JUDICIAL CONDUCT 

 The Committee in an advisory opinion JEAC 2005-1 held that Canons 5C and 5D 

of the Delaware Judges’ Code of Judicial Conduct precluded your engagement in the 

profession of real estate agent.  These Canons provide: 

 C. Financial Activities.  
 
 (1) A judge should refrain from financial and business dealings that tend to reflect 
 adversely on the judge's impartiality, interfere with the proper performance of 
 judicial duties, exploit or demean the judicial position, or involve the judge in 
 frequent transactions with lawyers or other persons likely to come before the 
 court on which the judge serves. 
 
 (2) Subject to the requirements of subsection (1), a judge may hold and manage 
 investments, including real estate and engage in other remunerative activity, but 
 should not serve as an officer, director, partner, manager, advisor, or employee of 
 any business other than a business closely held and controlled by members of the 
 judge's family. For this purpose, "members of the judge's family" means persons 
 related to the judge or the judge's spouse within the third degree of relationship 
 calculated according to the civil law system, any other relatives with whom the 
 judge or the judge's spouse maintains a close familial relationship, and the spouse 
 of any of the foregoing. 
 
 
 D. Fiduciary Activities.  
 
 A judge should not serve as the executor, administrator, trustee, guardian or other 
 fiduciary, except for the estate, trust, or person of a member of the judge's family, 
 and then only if such service will not interfere with the proper performance of 
 judicial duties. "Member of the judge's family" includes a spouse, child, 
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 grandchild, parent, grandparent, or other relative by blood, adoption, or marriage 
 or person with whom the judge maintains a close familial relationship. 
 

III. ANALYSIS 
 

 Your authority to continue to serve as a Justice of the Peace is derived from Del. 

Code Ann. tit. 10, § 9211 which provides: 

  “(a) Any retired justice of the peace may be designated by the Chief 
Magistrate, with the approval of the Chief Justice of the Supreme Court, to serve 
temporarily in any Justice of the Peace Court in the State; provided, however, that 
the retired justice of the peace: 

 
   (1) Was serving in good standing as a Justice of the Peace at 

the time of retirement; 
 
   (2) Had been appointed and confirmed for a second term prior 

to retirement; 
 
   (3) Assents to such designation; and  
 
   (4) Is not involved or employed in any position which would 

create a conflict of interest with the position of justice of the peace, including, but 
not limited to, any position concerned with or growing out of the collection of any 
judgment rendered by a justice of the peace, the private practice of law, the 
holding any state office, or employment by the State in any capacity.” 

 
 In your request for an opinion from the Committee, you have asserted that 

subparagraph (a) (4) of § 9211 “clearly indicates that a part time judge can  be employed 

as long as certain rules are followed”.  The Committee must disagree with your 

interpretation of § 9211 (a)(4).  

 Subsection (a)(4) provides no affirmative authorization to a retired justice of the 

peace to engage in any other outside vocation.  Rather, the statute provides specific 

conditions under which the retired justice of the peace is specifically precluded from 

temporarily serving on active duty in the Court.  Specifically, this subsection conditions 

active service by a retired justice of the peace to circumstances where the judge “is not 
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involved or employed in any position which would create a conflict of interest with the 

position of justice of the peace…”.  The subsection goes on to provide by way of 

example, circumstances when such a conflict would exist, those being any position 

concerned with or growing out of the collection of a judgment rendered by your court, the 

private practice of law, the holding of any state office, or employment by the state in any 

capacity.  The use of the term “including, but not limited to,” inserted after the reference 

to any position which would create a conflict of interest and before the specified 

examples demonstrates that the four vocations that would preclude service as an active 

justice of the peace are not intended to be an exhaustive list, but rather, that the intention 

of the legislature be that employment in any of these four occupations are to be 

conclusively presumed to create such a conflict of interest and are therefore expressly 

prohibited.  Vocations falling outside of these four explicitly prohibited categories may or 

may not be permissible, depending on whether the particular circumstances of the 

occasion create a conflict of interest.   

 In order to determine whether the nature of a vocation, not otherwise prohibited 

under § 9211 (a)(4) of Title 10, nevertheless creates a conflict of interest, one must refer 

back to Canons 5C and 5D of the Delaware Judges’ Code of Judicial Conduct.  This 

Committee in its prior advisory opinion to you specifically advised against you engaging 

in the profession of real estate agent. 

 It should be noted that while the statute authorizing active service by a retired 

justice of the peace except where such service would create a conflict of interest does not 

expressly define “conflict of interest”, such omission is neither necessary nor ambiguous.  

The prohibitions against employment Canon 5C (2), and against engaging in fiduciary 
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activities, Canon 5D, except as an employee of ones own family business or a fiduciary 

for a family member have been determined necessary by the Delaware Supreme Court in 

Canon 5 to minimize the risk of conflict with judicial duties.  The Delaware Judges’ Code 

of Judicial Conduct was adopted by the Delaware Supreme Court, en banc by order dated 

December 16, 1993 and became effective January 1, 1994.  The authority of the 

Delaware Supreme Court to enact such rules governing the behavior of judges throughout 

the Courts of this State is constitutional, arising out of Article IV, Section 13 of the 

Constitution of 1897.  While the Committee’s interpretation of Del. Code Ann. tit. 10, § 

9211 (a) (4) is not inconsistent with the provisions of Canon 5 of the Delaware Judges’ 

Code of Judicial Conduct, to interpret it otherwise, as you have suggested in your request 

for advisory opinion, would place this legislative enactment in direct conflict with a rule 

of the Supreme Court adopted for the purpose of regulating the conduct of business of the 

Courts’ pursuant to its constitutional authority.  Were there to be any ambiguity in the 

statute, lending itself to one interpretation consistent with the provisions of the 

Constitution, and another in derogation of a Constitutional provision, we would be 

required to interpret such statutory ambiguity in favor of an interpretation creating a 

statutory and constitutional consistency.  Where there are no ambiguities in the statutory 

provisions and where such provisions are in conflict with terms of the Constitution, such 

statutory provisions would be rendered unenforceable.   

 Our opinion in this matter is not meant to preclude any opportunity you might 

have at some point in the future to engage in the practice of real estate as an assistant in 

your wife’s business.  Should the day come when your wife were to obtain a broker’s 

license and open her own agency, you might be permitted to serve as an officer, director, 
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partner, manager, advisor or employee in such business as permitted under Canon 5C, 

provided that you did not engage in any activities which could be construed as or causing 

you to serve in the capacity of a fiduciary for a non-family member, activities prohibited 

under Canon 5D. 

IV. CONCLUSION 

 The Committee concludes that so long as you remain on active duty designation 

as a justice of the peace pursuant to Del. Code. Ann. tit. 10 § 9211, you are prohibited 

under the Delaware Judges’ Code of Judicial Conduct from activating your real estate 

agent’s license and entering into a professional relationship of real estate agent for a real 

estate brokerage.     

      For the Committee, 

 

      Robert Burton Coonin, 
      Judicial Ethics Advisory Committee 
 
RBC/bft 
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