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Re: Request for an Opinion from the Judicial Ethics

Advisory Committee

By letter dated February 8, 2012, you have requested an opinion from the
Judicial Ethics Advisory Committee ("Committee") as to whether you may serve as
President of the&organization ("the Club") in approximately three years. As
stated in your letter, the Club performs many charitable activities which are supported
through fund-raising activities. The Club with which you are affiliated raises
approximately $75,000.00 per year through fund-raising.

Your letter does not define the duties of the president or how “intertwined”
the duties of the president are with fund-raising. The Opinion of the Committee set forth
herein is conditioned upon your role as president being insulated and separate from the
fund-raising activities of the Club.

Delaware Judges’ Code of Judicial Conduct

Your inquiry implicates Rule 3.7 of the Delaware Judges’ Code of Judicial
Conduct ("DJCJC"), which, in pertinent part, provides:

RULE 3.7. PARTICIPATION IN EDUCATIONAL, RELIGIOUS, CHARITABLE,
FRATERNAL, OR CIVIC ORGANIZATIONS AND ACTIVITIES

A judge may participate in civic and charitable activities that do not reflect
adversely upon the judge's independence, integrity, impartiality or interfere
with the performance of judicial duties. A judge may serve as an officer,
director, trustee, or non-legal advisor of an educational, religious,



charitable, fraternal, or civic organization not conducted for the economic
or political advantage of its members, subject to the following limitations:

(A) A judge should not serve if it is likely that the organization will be
engaged in proceedings that would ordinarily come before the

judge or will be regularly engaged in adversary proceedings in any
court.

(B) A judge should not solicit funds for any educational, religious,
charitable, fraternal, or civic organization, or use or permit the
use of the prestige of the judicial office for that purpose, but
the judge may be listed as an officer, director, or trustee of
such an organization. A judge should not personally
participate in membership solicitation if the solicitation might
reasonably be perceived as coercive or is essentially a fund-
raising mechanism.

(C) A judge should not give investment advice to such an
organization, but may serve on its board of directors or

v trustees even though it has the responsibility for approving
investment decisions.

The Comment provided for this Rule allows a Judge to “...attend fund-
raising activities of the organization although the judge may not be a speaker, a quest of
honor, or featured on the program of such an event. Use of an organization's letterhead
for fund-raising or membership solicitation does not violate these Rules, provided the
letterhead lists only the judge's name and position in the organization, and, if
comparable designations are listed for other persons, the judge's judicial designation.”

A. Previous Decisions of the Committee

A review of past Opinions of this Committee does not reveal an opinion

directly on point with your inquiry. However, the Committee has rendered a number of
opinions under DJCJC Rule 3.7:

= A judicial officer was able to participate in a band which sold music to
raise money for charitable activities since the judicial officer was “not
personally soliciting funds.”

' Del. Judges’ Code of Jud. Conduct, R. 3.7 (2012).

2 Del. Jud. Ethics Adv, Comm., Op. 1998-3, 1998 WL 35398038 (February 18, 1998).



= A request by a judicial officer to serve as an auctioneer at an annual
charity dinner was met with disfavor since the “general role of an
auctioneer...is to encourage or solicit bidders to continue bidding on items
to increase the sales price and raise greater funds...”

= The Committee also concluded that the there was no impropriety
regarding a judicial member serving as chair of a Board of Directors of a

non-profit corporation as long as the duties of the chairman did not include
fund-raising activities.*

= Similarly, this Committee opined that it was acceptable for a Judge to
serve as an honorary chair of an anniversary celebration of a local private
school. The school, cognizant of the proscription against a judge
engaging in fund-raising, established a separate volunteer structure for a
capital campaign. The Committee approved the Judge’s participation in
the celebratory events and allowed the Judge to participate as an
honorary chair as long as it was not connected with the capital campaign.®

" Most recently, the Committee opined that a Judge could serve as a Master
of Ceremonies at a dinner of a charitable organization. The critical factor
that this Committee relied upon in reaching its decision was that the dinner
was not intended as a fund-raising event.

Subsections A and C of Rule 3.7 are not implicated here since it is
extremely unlikely that the Club would be engaged in proceedings before your Court, or
would be regularly engaged in adversary proceedings in any court. It also does not
appear that you are being called upon to give investment advice to the Club. As the
above opinions demonstrate, the focus is whether the role of the judicial officer in the
charitable organization is directly related to the solicitation of funds.

B. Judicial Ethics Opinions from States Other than Delaware

The Committee has also examined judicial ethics opinions from other
states related to your inquiry. The Judicial Ethics Advisory Committees from other
states ("Other State Committees”) have reached similar results regarding service as an
officer of a non-profit organization or club. Specifically, the Other State Committees
have held that a Judge may serve as an officer or on the Board of Directors of a non-
profit organization as long as the Judge does not personally participate in the solicitation
of funds or other fundraising activities and does not “permit the use of prestige of a

* Del. Jud. Ethics Adv. Comm., Op. 2007-1, 2007 WL 7567061 (Mar. 5, 2007).
* Del. Jud. Ethics Adv. Comm., Op. 1992-4, 1992 WL 12650312 (Feb. 11, 1992).

® Del. Jud. Ethics Adv. Comm., Op. 1996-2, 1996 WL 34550886 (July 25, 1996).



judicial office” for that purpose.® In addition, Other State Committees have found that
due to “changing nature of some organizations and their relationship to the law,” Judges
must regularly examine the activities of such organizations to determine if a continued
relationship is proper.’

Conclusion

Rule 3.7 allows you to participate in civic and charitable activities that do
not reflect adversely upon the Judge's “independence, integrity, impartiality or interfere
with the performance of judicial duties.” You may also serve as an “officer, director,
trustee, or non-legal advisor” of a charitable organization. However, pursuant to 3.7(B),
you are prohibited and restricted from soliciting funds for the organization. You are
further prohibited from participating in membership solicitation if the solicitation might be
reasonably perceived as coercive or essentially a fund-raising mechanism.

The Committee concludes that you may serve as the President of the Club
under certain conditions. There was some concern expressed by members of the
Committee as to whether you will be able to insulate the Office of President from fund-
raising activities. Therefore, you should exercise “elevated caution” if you accept the
position since one of the functions of the Club is to perform charitable activities that are
supported by fund-raising. In the event that you are able to keep separate your duties
as president from the Club’s fund-raising function, then you may serve as President of
the Club. You should also be vigilant not to allow the prestige of your judicial office to
be used as a fund-raising mechanism. Therefore, as set forth in the comment to Rule
3.7, you should be careful as to how your name and office is listed on the Club’s
letterhead.

However, if you conclude that the duties of the president are so
intertwined with the fundraising activities of the Club that they cannot be separated out
and performed by another officer, then you should decline to serve.

® See Md. Jud. Ethics Comm., Op. 2011-04, 2011 WL 2255987 (Apr. 4, 2011) (holding that a Judge may
not serve as a president of a civic organization that solicits funds from the public “if the president plays a
prominent role in the fund-raising activity.”). See also Neb. Jud. Ethics Comm., Op. 11-2, 2011 WL
7637777 (May 24, 2011). Ala. Jud. Ing. Comm’n, Op. 04-837, 2004 WL 5917664 (March 12, 2004). Fla.
Jud. Ethics Adv. Comm., Op. 2000-09, 2000 WL 35836956 (April 12, 2000). Hll. Jud. Ethics Comm., Op.
97-6, 1997 WL 252763 (May 7, 1997). Fla. Jud. Ethics Adv. Comm., Op. 94-41, 1894 WL 16822231
(October 10, 1994). Fla. Jud. Ethics Adv. Comm., Op. 89-12, 1989 WL 1693461 (June 28, 1889). N.Y.
Adv. Comm. Jud. Ethics, Op. 89-64, 1989 WL 572149 (May 25, 1989). N.Y. Adv. Comm. Jud. Ethics,
Op. 88-110, 1988 WL 546970 (Sept. 19, 1988).

” See Neb. Jud. Ethics Comm., Op. 11-2, 2011 WL 7637777 (May 24, 2011). See also Md. Jud. Ethics
Comm., Op. 2011-04, 2011 WL 2255987 (Apr. 4, 2011) (“[P]laying a highly visible role in an association
that engages in public fund-raising as a primary activity requires the exercise of elevated caution on the
part of the Judge.”).
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